סגולות במערת רבי שמעון

סגולה בעלי החרוב

גם לקחנו מעלי החרוב אל אמתחתנו כאשר יכולנו שאת, כי הוא נודע ומפורסם לסגולה נפלאה ויקרה לכל דבר, ואף להחזיק בבית. אבל מפרי החרוב ציוה עלינו המשמש לבל ניגע בהם, כי לא ינקה הלוקח מהם ובנפשו הוא. והראה לנו כמה עצים מונחים שם מענפי החרוב הזה, אשר כרתו הגויים ונתנו על גגי בתיהם, וכל באי הבית היה להם לראש ולענה מר כמוות, עד אשר הרסו עד היסוד והביאו העצים בחזרה לפני פתח המערה, ועדיין מונחים שם.

מרבי מנחם מנדל בן שמואל אהרן רובין, מסע מירון, עמ' 48

סגולה באמירת זכויותיהם של ישראל במערה

נראה, שיש סגולה מיוחדת באמירת זכויותיהם ומעלתם של ישראל, במיוחד במערת הרשב"י.

הסבר:

כתב המהר"ל:

דע שאין ספק, כי יש מקומות בעולם מיוחדים לדבר קדושה אלקית ביותר, ובפרט המערה שהיה רבי שמעון בן יוחאי הקדוש נטמן ראוי לזה. ואין ספק שהיה נגלה אליהו להקדוש רשב"י כמה פעמים במערה, והיה גלוי של אליהו נמצא שם בשכבר, גם עתה נגלה שם אליהו. ואין חלוק בין אם היה נגלה לו במראה, או כך נגלה לו בלא מראה.

 (נצח ישראל כ"ח)

אחד הדברים המיוחדים לדמותו של אליהו הוא אמירת זכויותיהם של ישראל. ביטוי לכך מופיע בדברי הרב קוק:

אליהו יושב בכל מוצאי שבת קודש תחת עץ החיים וכותב זכויותיהם של ישראל. על כן ראוי לכל מי שיש לו שייכות של תשוקה לרזי תורה, שהיא מדת גילוי אליהו, באיזה דרגא, אפילו אם היא רק בדרך דמיון, או הרגשה, או השגת השכל האנושי, וקל וחומר אם עלה בחסד עליון למדרגות יותר גבוהות, שבכל מוצאי שבת קודש יעשה גם הוא כמעשיו של אליהו, ויעסוק בזכויותיהם של ישראל…

(עולת ראיה ח"ב)

לאחר חטא העגל רצה הקב"ה לכלות את שונאיהם של ישראל, אך משה רבינו הסכים למסור עצמו למען עם ישראל

וְעַתָּה אִם תִּשָּׂא חַטָּאתָם וְאִם אַיִן מְחֵנִי נָא מִסִּפְרְךָ אֲשֶׁר כָּתָבְתָּ.

(שמות ל"ב, ל"ב)

בהמשך, כחלק מהכפרה על חטא העגל, ה' מתגלה למשה במערה כדי ללמד אותו על דרכי הנהגתו של הקב"ה 

וַיֹּאמַר הַרְאֵנִי נָא אֶת כְּבֹדֶךָ. וַיֹּאמֶר אֲנִי אַעֲבִיר כָּל טוּבִי עַל פָּנֶיךָ וְקָרָאתִי בְשֵׁם ה' לְפָנֶיךָ וְחַנֹּתִי אֶת אֲשֶׁר אָחֹן וְרִחַמְתִּי אֶת אֲשֶׁר אֲרַחֵם. וַיֹּאמֶר לֹא תוּכַל לִרְאֹת אֶת פָּנָי כִּי לֹא יִרְאַנִי הָאָדָם וָחָי. וַיֹּאמֶר ה' הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי וְנִצַּבְתָּ עַל הַצּוּר. וְהָיָה בַּעֲבֹר כְּבֹדִי וְשַׂמְתִּיךָ בְּנִקְרַת הַצּוּר וְשַׂכֹּתִי כַפִּי עָלֶיךָ עַד עָבְרִי. וַהֲסִרֹתִי אֶת כַּפִּי וְרָאִיתָ אֶת אֲחֹרָי וּפָנַי לֹא יֵרָאוּ.

(שמות ל"ג, י"ח-כ"ג):

כניסתו של משה למערה והגילוי הגדול שהוא זוכה לו, הוא בזכות עמידתו למען עם ישראל ולימוד הזכות עליהם.

אליהו זוכה אף הוא לגילוי במערה:

וַיָּקָם וַיֹּאכַל וַיִּשְׁתֶּה וַיֵּלֶךְ בְּכֹחַ הָאֲכִילָה הַהִיא אַרְבָּעִים יוֹם וְאַרְבָּעִים לַיְלָה עַד הַר הָאֱלֹהִים חֹרֵב. וַיָּבֹא שָׁם אֶל הַמְּעָרָה וַיָּלֶן שָׁם וְהִנֵּה דְבַר ה' אֵלָיו וַיֹּאמֶר לוֹ מַה לְּךָ פֹה אֵלִיָּהוּ. וַיֹּאמֶר קַנֹּא קִנֵּאתִי לה' אֱלֹהֵי צְבָאוֹת כִּי עָזְבוּ בְרִיתְךָ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת מִזְבְּחֹתֶיךָ הָרָסוּ וְאֶת נְבִיאֶיךָ הָרְגוּ בֶחָרֶב וָאִוָּתֵר אֲנִי לְבַדִּי וַיְבַקְשׁוּ אֶת נַפְשִׁי לְקַחְתָּהּ.

(מלכים א' י"ט, ח'-י')

אליהו מגיע אל "המערה" – אותה מערה של משה, ואף הוא זוכה שם לגילוי אלהי. במערה, אליהו אומר דברי ביקורת על עם ישראל. התיקון שלו הוא בכך שהוא מקבל את התפקיד ללמד זכות תמיד על עם ישראל. לכן הוא מגיע לכל ברית מילה, לראות את הזכות של כל ילד יהודי שנכנס בבריתו של אברהם אבינו.

רשב"י נכנס אף הוא למערה בעקבות דברי רכילות של יהודה בן גרים. הוא יוצא עם בנו מהמערה (בפעם השניה), לאחר שהוא מלמד זכות על יהודי, ואומר: ראה כמה חביבין מצוות על ישראל.

אנו זוכים לחיות בדור שבו ישראל מלמדים זכות זה על זה. ספר "שמירת הלשון" ולימודו נפוץ מאוד, ורבים מפיצים את הסיסמא: "לשון הרע לא מדבר אלי". אנו מתפללים שזכות זו תעמוד לעם ישראל לזכות לגילויו של אליהו כעת בצורה גלויה, ולביאת משיח בן דוד כעת.